Landmark Resort

Firm Credit: Fritzlen Pierce Architect & Epstein Architecture

Description

The Landmark Resort, located in the heart of Lionshead Village in Vail Colorado, is truly an area landmark. The multi-use condominium complex needed a renovation in 2008, when owners decided to leverage their unused development rights to finance an overbuild and major renovation. The utilitarian façade was transformed to comply with adopted community design guidelines and project a resort aesthetic. The amenity areas were expanded and improved to better meet resort standards. 

Design Features

The building program included 16 new condominium units, a new building envelope, new parking garage, renovated amenity spaces and integration of two existing buildings into one. A central elevator and stair core connects the two wings and is crowned with a hip roof. Expanded retail on the mall side of the building incorporated a unique glass and stone storefront design. A variety of materials and planar surfaces was used on the exterior façade to create interest.

Sustainable Practices

Often developers see little or no value in an underbuilt building. In the case of Landmark, adaptive re-use of the existing structures minimized demolition and disposal. The overbuild offered the opportunity to build a new building envelope that minimized heat loss. The renovation also included new energy conserving MEP equipment. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s