Beaver Dam Residences

Firm Credit: Fritzlen Pierce Architect

Description

A 12,000-square-foot site-sensitive second home for an extended family on two joined lots in an Alpine forest.

Design Features

To help preserve the sub-surface ground water table that sustains the trees, helical piers were utilized in lieu of more conventional continuous spread concrete footers. The slim supports allow water to flow underneath the foundations relatively uninterrupted.

Sustainable Practices 

The environmentally integrated building uses locally sourced materials, including native Telluride Gold stone and spruce siding, and an energy efficient building envelope. Minimally framed steel windows with oversize lights allow for expansive views and solar gain. A raised rotunda over the main entry brings natural light into the center of the house, mitigating the dense shade of the surrounding trees.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s